Kanal Tedavisi
Dişin dış dokuları olan mine ve dentinin altında yumuşak bir bağ dokusu olan ve dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu bulunmaktadır, halk arasında “dişin siniri” olarak bilinir. Diş kanalları dişin üst kısmının içinde bulunan pulpa odasından başlayıp kök ucuna kadar devam eden çok küçük ve ince tünelciklerdir. Kanal tedavisi çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide dişin enfekte kanalları,kök ucuna(apeks) kadar temizlenip şekillendirildikten sonra dezenfekte edilir ve doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulur.
KANAL TEDAVİSİNE NEDEN İHTİYAÇ OLUR?
Derin çürük nedeniyle meydana gelen irritasyon.İlerlemiş çürükte,bakteriler dişin pulpasında çoğalmaya devam ederek ağrı ve basınca sebep olurlar. Bazen buna yüzde şişlik eşlik eder. Bazı durumda ağrı az hissedilir fakat kök ucundaki apse ilerleyerek dişi çevreleyen kemikte yıkıma sebep olur
Dişe veya çeneye gelen darbe
İleri diş eti hastalıkları
Yüksek yapılmış;kapanışı tam ayarlanmamış dolgu ve protezler
Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler
Gerektiği durumlarda kron ve köprüler için yapılan diş preparasyonları(kesimi) sonrası
Yukarıda bahsedilen durumlarda diş kendi kendini iyileştirememektedir ve doktorunuzun bilgisi olmadan alacağınız ilaçlar özellikle antibiyotikler, ağrınızı sadece geçici bir süre için erteleyebilirler. Sorun büyüdüğünde enfeksiyon yayılabilmekte alt dokulara da geçerek apse olarak yüzünüzde şişmeye sebep olabilmekte ve tedavisi daha güç bir hale gelmekte ve bazen dişi çekmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda tek çözüm dişin pulpasının temizlenerek ağrıya sebep olan sinirlerin ortadan kaldırılmasıdır. Çekim daha ucuz bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, sağlam bir dişin kaybı, doldurulması zor bir boşluk oluşturmaktadır, bu boşluk köprü protez ya da implant yaparak daha masraflı ve zor bir tedavi olmaktadır. Eğer seçim yapabilme şansınız varsa dişinizi kaybetmemeniz her zaman avantajınıza olacaktır
KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
İlk başta tedavi yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır
ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için dişe kavite açılır.(Resim 2)
Dişin sinirlerinin temizlenmesinin ardından, doldurulabilmesi için kök kanalınız şekillendirilir ve gerekirse içine bakterilere karşı dezenfektanlar yerleştirilebilir ve ardından diş kavitenize geçici dolgu yerleştirilir. (Resim 3)
Bir sonraki seansta ya da bazen aynı gün temizlenip şekillendirilen diş kanalınız guta-perka ve kanal patıyla doldurulur.(Resim 4)
KANAL TEDAVİSİ YAPILAN DİŞİN ÜST YAPISI(DİŞİN GÖRÜNEN KISMI)NASIL TEDAVİ EDİLİR ?
Kök kanalları doldurulan dişinizin üstüne eğer fazla madde kaybı yoksa normal dolgu yapmak, fazla madde kaybı varsa kalan diş duvarlarınızı destekleyecek, onların ilerde kırılmasını engelleyecek porselen dolgu (inley-onley) gerekmektedir.Eğer hiç diş duvarınız kalmamışsa kök kanalınızdan destek alan bir post yapılıp üzerine kuron kaplama yapmak gerekmektedir.
RİSKLERİ ve KOMPLİKASYONLARI NELERDİR ?
Düzgün ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %95 dir.Kanal aletinin temizlik esnasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) durumunda;ki nadiren karşılaşılır,tekrar kanal tedavisi denenir başarılı olunmazsa kök rezeksiyonu ile diş kurtarılmaya çalışılır.
KANAL TEDAVİSİ SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?
Kanal tedavisi sonrasında dokulardaki enflamasyon birkaç gün sürebilir, buna bağlı olarak özellikle dişe basmada ağrı olması normaldir, bu süre içinde doktorunuzun tavsiyesi ile ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Bu ağrı gün geçtikçe azalır.Eğer ağrı artıyorsa mutlaka hekiminizle bağlantı kurarak durumunuzu bildirmelisiniz. Kanal tedavisi ve üst yapısı yapılmış olan dişinizi uzun süre kullanabilmek için Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız, ve doktorunuza 6 ayda bir rutin kontrolünüze gitmeniz gerekmektedir.