Dental İmplant
Diş İmplantı
Titanyumdan üretilen yapay diş köküne “diş implantı” denir. Günümüzde, diş eksikliğinin giderilmesinde kullanılan en güvenilir ve çağdaş yöntem diş implantlarıdır. Diş implantları zaman içinde kemiğe kaynar ve vücudun bir parçası gibi olur. Çiğneme, içme, konuşma gibi fonksiyonları yerine getirirken, estetik açıdan da kişinin görüntüsünün iyileşmesine katkıda bulunur.Bir implant, bir veya birden fazla dişin yerini doldurabileceği gibi proteze destek olarakta kullanılabilir. Elli yılı aşan araştırma sonuçları implant tedavisinin çok başarılı ve güvenilir bir tedavi olduğunu göstermektedir. Bir diş kaybedildiğinde,etrafındaki kemik dokusunda kayıp olur. Kemik,yoğunluğunu ve formunu korumak için stimülasyona ihtiyaç duyar. Astronotların kemik yoğunluklarının azalması bu yüzdendir.Diş,üzerine gelen kuvveti çevreleyen kemiğe iletir. Dişin kaybı ile stimulasyonun eksikliği sonucunda kemik erimesi yani “rezorpsiyon” oluşur. Bu kemik kaybını sadece implant durdurabilir. İmplantın uygulayabileceği stimülasyon dişin uyguladığı ile benzerdir.
HANGİ DURUMLARDA DİŞ İMPLANTI UYGULANABİLİR ?
1- Tek diş eksikliğinde:Eksik dişin yanındaki sağlam komşu dişlere hiç dokunmadan,konservatif bir şekilde tedavinin bitirilmesi.
2- Birden fazla diş eksikliğinde:
3-Tam dişsizlik vakalarında:
Tam dişsizlik durumunda sabit veya implant destekli hareketli protezler yapılabilir. Dişsiz bir ağızda total protezlerin (damak protezlerin) dil ve damak hareketleriyle oynayıp yerinden çıkmalarının önüne sadece 2 implant uygulaması bile geçebilmektedir. Bu da günlük yaşamdaki hayat kalitemizi arttran unsurlardır ve daha rahat yemek yememizi, konuşmamızı ve sosyal ortamlarda sıkıntı çekmemizi sağlar.
DİŞ İMPLANTLAR HER ZAMAN BAŞARILI MIDIRLAR ?
İmplantların başarısında;doğru teşhis konulması,genel sağlığın iyi olması,hekim tarafından uygun cerrahi ve protez yapılmış olması,implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gibi çeşitli faktörler vardır. Günümüzde hem tekniklerde hem de materyallerde sağlanan gelişmeler sonucunda on yıllık başarı kriterleri %95′ lere ulaşmıştır. Aşırı sigara ve alkol kullanımında %20 civarında başarısızlık söz konusudur.
DİŞ İMPLANTI PAHALI BİR TEDAVİ YÖNTEMİ MİDİR ?
Size sağladığı avantajları düşünüldüğünde fiyatını karşılayan bir tedavi yöntemidir, direk olarak diğer diş tedavi masraflarına göre değerlendirdiğinizde pahalı gelebilir. Normal şartlarda eksik dişlerinizin yerine yapılması planlanan köprü protezlerine göre arada çok büyük farklar ödemeyebilirsiniz. Uzun dönemde implantların klinik başarısı daha yüksek, daha kullanışlı ve fiyat/performans avantajları daha yüksektir. Ekonomik gözüken yöntemlerin bazı dezavantajları da vardır, klasik bir köprü protezi yapılırken eksik dişinizin yanındaki iki tane sağlam dişiniz kesilerek küçültülmektedir, ki bu implantın kalan dişlerin sağlığı açısından da daha pozitif bir uygulama olduğunu gösterir. Ayrıca dişsiz bir ağızda total protezlerin (damak protezlerin) dil ve damak hareketleriyle oynayıp yerinden çıkmalarının önüne sadece 2 implant uygulaması bile geçebilmektedir. Bu da günlük yaşamdaki hayat kalitemizi arttıran unsurlardır ve daha rahat yemek yememizi, konuşmamızı ve sosyal ortamlarda sıkıntı çekmemizi sağlar.
İMPLANTLAR VÜCUT TARAFINDAN REDDEDİLİR Mİ ?
Bu çok nadiren görülen bir durumdur. Diş implantlarında biyolojik uyumu çok yüksek olan titanyum malzemesi kullanıldığından beri implantı insan vücudunun kabul etme oranı %99 ların üzerine çıkmıştır.
İMPLANT HER YAŞTA UYGULANABİLİR Mİ ?
İmplantın uygulanabilmesi için kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir.Dikkat gerektirecek özel durumlar tabiki mevcuttur. Bazı kronik rahatsızlıklar, aşırı sigara tüketimi veya ilaç bağımlılığı kontraendike durumlardır. Detaylı bir muayene sonucunda işlemler ilgili detaylı bilgi doktorunuz tarafından verilecektir.
TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR ?
İmplant türü ve uygulanacak tedaviye göre değişmekle beraber ortalama 2-4 ay arasındadır.Eğer kemik grefti gerekecekse bu zaman daha da uzayabilir.
OPERASYON SIRASINDA VE SONRASINDA AĞRI OLACAK MI ?
Operasyon modern lokal anestezikler ve gerektiği durumlarda sedasyon ile ağrı duyulmadan yapılabilmektedir.Daha kompleks durumlarda genel anestezi altında da işlem gerçekleştirilebilir. Operasyon sonrasında herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı ve şişlik olabilir.Bu durum,ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.
İMPLANTLAR HER ZAMAN EKSİK DİŞLERİN YERİNE UYGULANABİLİRLER Mİ ?
Bu çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Dişhekiminiz yeterli kemik seviyeniz olup olmadığını radyografik tetkik ve muayene sonucunda anlayacaktır. Eğer yeterli değilse ogmentasyon dediğimiz kemiğin hacmini arttırma işlemi yapıldıktan sonra implant yapılabilmektedir.
İMPLANTLAR YERLEŞTİRİLDİKTEN SONRA NE OLUR ?
İmplantlar yerleştirildikten sonra osseointegrasyon (implantların kemik ile kaynaşması) süreci beklenir bu da normal şartlarda 2-4 ay arasındadır. Eğer implant yerleştirilen bölge estetik açıdan önemli bir kısmı içine alıyor ve birden fazla diş içeriyorsa bu durumda geçici bir protez kullanmak mümkün olabilmektedir, ya da hiç dişiniz yok ve total protez (damak protez) kullanıyorsanız, bu durumda protezin içinde yapılacak olan bazı düzenlemelerle bu süre boyunca protezinizi geçici olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
İMPLANTLARIN BAKIMI VE TEMİZLİĞİ ZOR MUDUR ?
Hayır. Ama implantların bakımı ve temizliği uzun ömürlü ve başarılı bir restorasyon için çok iyi yapılmalıdır. Dikkatli bir bakım için sizin ağzınıza özel şartları,diş hekiminiz size bildirerek en iyi bakımı yapabilmeniz için detaylı açıklamalarda bulunacaktır. İmplantların bakımı kendi dişlerinizin bakımından çok farklı değildir. Ama buna rağmen ulaşılması zor ve temizlenmesi daha güç alanlar olabilmektedir, bunların değişik yöntemlerle temizlikleri mümkündür.