Sterilizasyon
Sterilizasyon,vejetatif ve sporlu tüm mikroorganizmaların tahrip edilip, öldürülmesidir. Sağlıklı insanın 1 santimetreküp tükürüğünde 750 milyon kadar mikroorganizma vardır. Hastadan hastaya ve hastadan hekime hastalık bulaşmasını engellemek için doğru teknik ve cihazla sterilizasyon gerçekleştirilmelidir.
Sterilizasyon basamakları;
-Aletler ilk olarak, dezenfektan suların bulunduğu küvetlere atılır. 6 -7 saat burada bekletilir.
-Fırçalanarak yıkanır.
-Kurulanır.
-Özel bir cihaz yardımıyla sterilizasyon poşetleriyle paketlenir.
-Poşetler basınçlı, nemli ısı uygulayan OTOKLAV cihazında steril edilir.
ENFEKSİYON KONTROLÜ İÇİN KLİNİĞİMİZDE NELER YAPILIYOR ?
Sizlerin en iyi koşullarda hizmet alabilmesi “temiz ve sağlıklı tedavi ortamının” sağlanabilmesi için gerekli olan sterilizasyon işlemlerini her seferinde uygulanmalıdır. Bunun için ise dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerinde bütün dünyaca kabul edilen standart prosedürleri uygulanmaktayız.
1)Ayakkabılar için Galoş kullanımı:
Sokaklara çöp atma ve tükürülme oranını düşündüğünüz zaman, sizin veya bir yakınınızın tedavi olacağı ortama mikrop taşımak istemeyeceğinizi biliyoruz. Bu nedenle galoş giyiyorsunuz.
2)Hasta Önlüğü:
Tedavi sırasında elbiselerinize kan ve tükürük aracılığıyla bakterilerin geçişini engeller.
3)Maske, muayene eldiveni, koruyucu gözlük kullanımı:
Solunum, kan, tükürük ve temasla hekim-hasta arasında geçebilecek mikroplardan hastayı,hekimi ve yardımcı personeli korur.
4)Disposible (Tek Kullanımlık) Aletler:
Muayenehanelerde diş hekimliğine özel, tek kullanımlık enjektörler kullanılmaktadır. Bu enjektörlerde kullanılan iğneler, anestetik solüsyonlar, hastaların ağızlarını çalkaladıkları plastik bardaklar, tedavi sırasında ağızdaki tükürük ve kanı emen alet uçları başta olmak üzere irili ufaklı bir çok malzeme tek bir hastada kullanılmakta ve sonra atılmaktadır.
5)Dezenfektan sprayler ve solüsyonlar:
Hasta koltukları her hastadan sonra dezenfektan spreyler yardımıyla temizlenmektedir. Ayrıca hastalarda kullanılan aletler sıcak hava sterilizasyonundan, laboratuardan gelen her tür protez hasta ağzına değdirilmeden, hastalardan alınan ölçü ve bu ölçülerden elde edilen alçı modeller (Teknik elemanları korumak amacıyla) laboratuara gönderilmeden önce muhakkak dezenfektan solüsyonlarda bekletilmektedir.
6) Kullanılan Malzemenin Atılması:
Kullanılan iğne uçları kırılıp bir şişe içerisinde biriktirilerek, cam ve plastik malzeme ayrı ayrı poşetlenerek ortadan kaldırılmaktadır